Plantbyrån övervintra växter

Övervintra pelargoner och andra sömniga växter: så gör du!

Det är mycket att stå i när man lever med krukväxter – speciellt under våren och sommaren när de sprudlar av livslust, glädje och hormoner. Sensommaren kommen, när de kalla vindarna börjar blåsa in från norr är det lätt att tro att arbetet inte över. Men icke! Det är nämligen då, under september månad, som förberedelserna inför den långa vintern börjar. Man ska komma ihåg att inte vattna lika ofta. Dra ner på näringstillförseln. Plocka gula eller bruna blad som fallit ner till golvet. Och så är det där med att övervintra pelargoner, medelhavsväxter och andra plantor som blir sömniga när mörkret kommer!

Att övervintra växter är en term man oftast hör i trädgårdssammanhang, men som även för gäller oss lite mer ambitiösa krukväxtägare. Tanken är att man ska underlätta livet för vissa lite kinkigare arter genom att låta dem spendera vintern i en miljö som liknar deras naturliga klimat, när skillnaden mellan Sverige och deras hemländer är som störst. Under sommaren behövs inte en specialanpassning på samma sätt i och med att temperaturen och antalet ljusa timmar är mer eller mindre de samma. Själva processen att övervintra pelargoner eller andra växter som står en nära hjärtat kan kännas läskig och främmande, men faktum är att det låter svårare än vad det är.

Övervintra pelargoner, kaktusar och medelhavsväxter

Pelargoner, kaktusar och medelhavsväxter är tre vanligt förekommande släkten och familjer i kategorin ”kinkiga växter” som allra helst vill åka hem till ljuset under våra mörkaste månader. Alla kommer från områden långt söderut där temperaturerna sjunker drastiskt under vintern medan solen står kvar högt i skyn. Därför hjälper vi dem på traven genom att förflytta dem till en kall och ljus plats under vinterhalvåret. Inget måste såklart, men starkt rekommenderat om man vill ha friska och långlivade växter. Får de inte vila är risken större att de inte orkar komma igång och börja växt igen när våren knackar på dörren. Trist ändå när det kommer till växter man har tagit hand om under längre tid! Kaktusar å andra sidan kan mycket väl leva kvar uppe i bostaden utan problem, men har större chans att gå i blom om de får vila kallt och ljust under vintern.

Processen ser identisk ut oberoende på om växterna lever resten av året – du kan alltså övervintra pelargoner eller olivträd som bor vanligtvis bor inomhus och utomhus på samma sätt. Det är ingen stor mängd arbete som ska göras, men det kräver det att man har lite plats. Förberedelsearbetet inför den långa vilan börjar redan i början/mitten av september och pågår fram tills oktober månad. Då ställs växterna undan för säsongen och hämtas upp igen när ljuset återvänder.
Sluta med näring

Det första steget när man ska övervintra krukväxter är att sluta tillföra näring under september månad. När växterna går in i vintervilan sker i stort sätt ingen tillväxt och då gör extra näring mer skada än nytta, speciellt för rötterna. Föredrar man att trappa ner och ge en gång till i slutet av september eller liknande går det också bra. Det viktiga är att de inte har fött en större dos innan de vinterförvaras. Kör på det som känns bäst för dig!

Ta bort alla blommor och döda blad

Början av oktober, eller när frosten kommer om man har dem utomhus, är ett bra tillfälle att ställa undan krukväxterna. Men först – en liten behandling innan den långa skönhetssömnen. Klipp ner alla blad och grenar som är döda eller ser torra och trista ut. Om växten fortfarande har blommor (gäller främst när man ska övervintra pelargoner), klipp bort dem vid stammen. Vill man så kan man även ta sticklingar på växterna i samma veva och förvara uppe i bostaden. Lite som en backup om något mot förmodan skulle gå fel! Låt resten av alla grenar och blad sitta kvar – klippa ner gör man till våren.

Plantbyrån övervintra pelargoner
Bortplockat skröfs från en zonalpelargon som ska övervintras

Ställ undan

Det bästa stället att övervintra växter på är i ett ljust och kallt rum. Tänk dig ett växthus ute i trädgården eller ett kyligt garage med många fönster. Temperaturen ska ligga runt 5-8 grader och ljuset ska helst flöda in 10-12 timmar om dagen. Att temperaturen håller sig låg är det viktigaste – ljuset går alltid att lösa med lite växtbelysning. En generell regel är att ju varmare växten står, desto mer ljus behöver den. Om du ”bara” kan få ner temperaturen till säg 10 grader är det extra viktigt med en stadig ljuskälla i och med att tillväxten då inte avtar helt. Har du inget ljust rum tillgängligt och är du osäker på vilken växtbelysning du ska välja finns det ett inlägg dedikerat ämnet här. Under övervintringen är det helt normalt att växternas blad gulnar och trillar av så oroa dig inte om det händer. De tar sig till våren!

Vattna med måtta 

Att få för mycket vatten under övervintringen är livsfarligt för växterna med tanke på att fukt och kyla är världens framgångsrecept för alla möjliga sorters röta och mögel. I och med att de går i ”ide” så konsumerar plantorna knappt något vatten och man riskerar snabbt att de står med fötterna i blöt under längre tidsperioder. Om växten står kallt (5-8 grader) behöver den i stort sätt inte få något vatten alls – en eller max två gånger sparsam bevattning om man vill men inte mer än så. Ju varmare växten står desto mer vatten behöver den i och med att tillväxten då inte avtar helt. Var noga med att känna efter så att jorden verkligen är torr och vattna inte mer än en skvätt åt gången. En fuktmätare är en bra investering om man inte känner sig helt säker på om växten är törstig eller inte.
Andra typer av växter

Utöver de tre tidigare nämnda familjerna finns det vissa andra växter som gärna går i ide om de får. De flesta knölväxter, som Caladium eller Oxalis, klipps med fördel ner inför vintern. Skär då bort alla blad och ta upp knölarna ur jorden. Borsta av dem och stoppa ner dem i en papperspåse eller linda in dem i tidningspapper. Knölarna förvaras svalt och mörkt, gärna med lite fuktabsorberande material för att de inte ska ruttna. Det går även att vinterförvara hela växten nere i källaren om man föredrar det. Har man av någon anledning tagit in en växt från vår vilda natur, säg en ormbunke eller liknande, behöver den med största sannolikhet övervintras utomhus – i trädgården eller på en balkong till exempel. Ju mer likt det naturliga förhållandet växten kan leva desto bättre.

De flesta andra växter, som palettblad, Alocasia och Monstera vill inte övervintra nere i källaren utan går naturligt in i ett viloläge samtidigt som ljuset försvinner. Runt september-oktober saktar tillväxten ner för att återuppta någon gång runt mars månad. Det är därför extra viktigt att lyssna in växten när hösten kommer och inte vattna mer än nödvändigt. Som nämnt tidigare är risken för rotröta stor om man ger för mycket vatten, även om växten står kvar uppe i bostaden. Se till att jorden verkligen är torr innan du vattnar, och tillför endast näring vid ett fåtal tillfällen. Var eller varannan månad brukar bli bra, beroende på hur varmt och ljust det är. Vill man kan man hjälpa växten på traven med en extra lampa. Mer om det här.

Plantbyrån övervintra krukväxter
Palettblad av sort ”china rose” får gröna och bleka blad när ljuset försvinner

Sådär! Nu är det bara att njuta av de sista veckorna med växterna och låta naturen ha sin gång. Växterna vill sova fram till slutet av februari / början av mars. Därefter är det dags att plocka upp dem igen. Mer om det lite längre fram!

Upp