Skötsel tetrasperma

Tetrasperma: kär växt med många namn

Talesättet kärt barn har många namn har sällan passat så bra som på tjugotalets allra första växtikon rhaphidophora tetrasperma, något det flesta av oss säkert redan har konstaterat om man har spatserat omkring i en växtaffär på sistone. Ibland stöter man på den under namnet monstera minima. Ibland med etiketten monsterafingerranka fastklistrad på krukan. I vissa mer sällsynta fall kallas den något så generiskt som monstera other. Och det värsta av allt? Tetrasperman har lika mycket gemensamt med en monstera som den har med en garderobsblomma!

Teknikaliteter åsido är den rådande förvirringen kring tetraspermans namn egentligen inte så konstig. Med sitt klättrande växtsätt och sina tjocka, flikade (om än hållösa) blad så ser den ju faktiskt ut som ett hjärtebarn mellan en monstera deliciosa och en monstera monkey mask. Och ett mycket lättskött sådant! Dessutom växer den som ogräs och är lätt att föröka om man gillar att pyssla med sådant. En riktigt rolig växt för nybörjare och veteraner likså!

Så sköter du om din tetrasperma

🌱 Hemkomst

När en tetrasperma först flyttar in är det bra att plantera om den innan den ställs på sin slutliga plats. På så sätt kan man säkerställa att jorden är fräsch och anpassad till växten samt att rötterna är i bra skick. En bra jordmix kan se ut som följande:

  • 60-70% jord (gärna en blandning av påsjord och kokosfiber/orkidébark)
  • 30-40% dränerande substrat (perlite eller pimpsten är bäst)

Då förblir jorden luftig och fin under hela säsongen samtidigt som vattnet dräneras snabbt som tusan vilket minskar risken för överbevattning. Vattna och ställ sedan växten på dess utvalda plats. Skulle tetran sloka lite de första dagarna är det inget konstigt – det tar på krafter att flytta!

🏡 Omplantering

Tetraspermor ska gärna planteras om en gång om året oavsett storlek, allra helst på våren när tillväxten sätter fart. Byt då ut både jorden och det dränerande substratet om det är perlite som har sambott med rötterna. Om krukan känns lite för trång eller om rötterna har snurrat ihop sig är det läge att byta till en större kruka. Vattna, och ställ tillbaka växten på sin plats. Har man aldrig planterat om en växt tidigare som finns det en fullständig guide över aktiviteten här.

☀️ Placering

Håll i hatten nu… Tetrasperman vill stå i halvskuggigt till skuggigt läge. Japp, så är det. Äntligen en kul och annorlunda växt som trivs i hemmets mest avlägsna hörn! Rent praktiskt betyder det att den helst inte vill stå i fönsterkarmen utan föredrar en plats lite längre in i rummet – mittenplanet i bokhyllan till exempel, eller TV-bänken som står mitt emot ett soligt fönster. Vill man verkligen ha den mitt i rutan är det bäst att placera den i hörnet bredvid fönstret och låta den klättra upp mot gardinstången. Ett uppbundet jutesnöre som fästs under krukan gör susen som klätterunderlag. Under vinterhalvåret kan man gott flytta tetrasperman till en något ljusare plats för att kompensera för solens frånvaro.

💧 Vattna

Torka upp men inte torka ut – en riktig klassiker. Vattna så att vätskan rinner ut ur dräneringshålen och låt jorden sedan torka upp så pass att den bara precis är lite fuktig. Låter det svårt? Ett bra knep är att stoppa ner ett finger så långt ner man kan och känna efter. Blött och lite obehagligt? Då får vattenkannan stanna kvar på hyllan. Torrt och fnasigt? Då är det dags att fylla på vattenreserverna. Ett annat alternativ, om man inte har en massa dränerande substrat i jorden, är att investera i en fuktmätare. Då ska nålen peka på 3-4 innan det är dax.

🍴 Näring

Inte heller näringsmässigt är tetrasperman särskilt komplicerad. Vanlig näring från butik fungerar fint – rekommenderad dos står alltid på förpackningen. Någon gång i månaden under tillväxtperioden mars till oktober räcker gott och väl, alternativt en svagare dos vid varje bevattningstillfälle. Under viloperioden november till februari behöver man inte ge något allt så länge plantan inte står under stark växtbelysning. Då kan man gott ge en mindre portion vid enstaka tillfällen. Tänk på att inte ge näring de första veckorna efter omplantering – då är jorden redan fylld med mikro- och makroämnen.




Ta sticklingar på en tetrasperma

Du tar sticklingar på tetrasperma genom…

Toppskott: Som de flesta andra rankväxter förökar man en tetrasperma genom att klippa ner stammen i mindre bitar. Ta fram hemmets vassaste kniv och klipp ner stammen mellan tillväxtpunkterna (se bild). Varje bit måste ha minst en nod (tillväxtpunkt) men behöver inte nödvändigtvis ha några blad. Har rankan en kal fläck kan man alltså klippa ner den och få nya växter. Rota sedan sticklingarna i vatten (alternativt i spaghnummossa om bladen är bortplockade) och plantera i väl dränerande jord när de har fått rötter.

Stickling tetrasperma monstera minima
Pilarna visar nodpunkterna och strecken visar där man ska klippa

Vanliga frågor

Är tetrasperma giftig för människor, katter och hundar?

Inget vet! Tyvärr så ger det stora vida nätet inga svar när man frågar. Oförskämt, men så är det. Men skulle en fyrbent liten vän ta sig ett smakprov och må dåligt efteråt är det alltid bra att kontakta en veterinär.

Hur får jag en fylligare och buskigare planta?

Tyvärr så går det inte att buska till en tetrasperma på samma sätt som man kan göra med tex. palettblad eller fikusar. Istället får man ta sticklingar och samplantera med moderplantan för att ge den ett fylligare intryck.




Finns det variegerade tetraspermor?

Yesbox! Kostar dock två ben och en arm så vettetusan om det är värt det.

Varför får min tetrasperma bruna ändar?

Med största sannolikhet för att luften är för torr där växten står – ett klassiskt problem i våra elementvärmda bostäder. Det är inte farligt för växten men kanske inte jättekul om man eftersträvar att bli plantfluencer på instagram. Den enda ordentliga och långvariga lösningen är att investera i en luftfuktare som höjer luftfuktigheter i rummet. Kan man inte ha en sådan får man istället ta till blomsprutan, alternativt klippa bort missfärgningen.

Hur i all sin dar får jag min tetrasperma att växa så där snyggt mot väggen?

Vispa runt lite mer trollstaven bara så löser det sig. Har man oturen att vara mugglare kan man istället traska iväg till valfri affär och plocka på sig ett par kabelhållare. Billigt, osynligt och spikfritt,


Har du några egna tips för att få tetrasperma att trivas och må bra? Lämna gärna en kommentar och berätta!

Upp