Plantbyrån skötsel pelargoner

Pelargon: en älskad klassiker

Pelargonen – kanske en av världens mest välkända krukväxter. Jag menar, vad vore farmors fönster utan en pelargon eller två ståendes i en terrakottakruka? Skämt åsido så har pelargonen länge haft en stämpel som lite tråkig och omodern, men har på senaste tid sett sin coolhetsfaktor skjuta i höjden. Numera hittar man vanliga som ovanliga pelargoner i vart och vartannat fönster i trendiga stadsdelar som Södermalm, Möllan och Majorna. Kul för alla pelargonentusiaster (mig inklusive) som utbudet öka drastiskt ute i handeln!

Det är lätt att tro att pelargoner enbart består av varianten som ofta hittas i diverse matvarubutiker när våren gör sitt intåg – du vet, de med gröna lite plastiga blad och runda blommor i rött, vitt eller rosa. Men pelargonsläktet är mycket mer än så! Tar man modet till sig och dyker lite på djupet hittar man snabbt en helt fantastisk värld med tusentals olika sorter och vitt skilda utseenden. Gillar man inte looken på standardpellisarna rekommenderar jag starkt att man slår ett kik på doftpelargoner och vildpelargoner innan man stänger dörren för gott.

Zonal, häng eller doft – var är det frågan om egentligen?

Pelargonsläktet är riktigt stort! Inte så konstigt egentligen, med tanke på att det aktivt har korsats och förädlats sedan 1700-talet. Då fraktades en handfull vilda sorter med båt hela vägen från Sydafrika till Europa och det är dessa arter som har lagt grunden till de grupper som vi finner i handeln idag. Spatserar du runt i en blomsteraffär idag och får syn på en pelargon ”zonale” betyder det att den långt tillbaka i tiden är släkt med den ursprungliga vildpelargonen ”pelargonium zonale”, medan en hängpelargon är ättling till den gamla goda ”pelargonium peltatum”. Utöver dessa två kan man även hitta pelargoner som tillhör grupperna vild, doft, engelsk och ängla. Det finns även en uppsjö av undergrupper: en zonalpelargon kan till exempel vara av undergrupp ”rosenpelargon” eller ”stjärnpelargon”. Namnet på undergruppen refererar till utseendet på kronbladen.

Plantbyrån skötsel pelargon doftpelargon
En doftpelargon i full blom

När det kommer till inomhusväxter är det vanligast att se zonalpelargoner, doftpelargoner och vildpelargoner, även om de sistnämnda kan vara riktigt svåra att få tag på. Zonalpelargonen går ofta (men inte alltid) att känna igen på den mörka hästskoformade ringen i mitten av de gröna bladen. Doftpelargonerna luktar fantastiskt gott (eller äckligt beroende på tycke och smak) när man rör vid bladen, medan vildpelargonerna ser ut som något från yttre rymden. Googla Pelargonium triste och se för dig själv!




Så sköter du om din pelargon

☀️Pelargoner är i grund och botten en ökenblomma och vill stå soligt och varmt. Gärna i söderfönster! Under den varmaste högsommaren kan det dock bli lite för mycket för vissa exemplar – visar växten tecken på solskador kan man gott flytta den till ett annat fönster, eller lite längre in i rummet.

💧 Det är lätt att tro att pelargoner vill ha mycket vatten – så är ju fallet med många andra gröna växter som blommar. Men icke sa nicke! Pelargoner trivs bäst med att få en skvätt vatten och sedan torka ut helt. Är du osäker på om den är törstig och inte har något fuktmätare tillgänglig kan man stoppa ner fingret ett par centimeter i jorden och känna om det är torrt där nere. Om ja, vattna!

🍴 Pelargoner som blommar behöver mycket näring – gärna en svag dos varje gång den får vatten. Det säljs specialnäring för just pelargoner i butikerna men det går lika bra med det som finns hemma. Under viloperioden ska pelargonerna inte få tillförd näring.

Övervintra pelargoner

😴 Har man möjlighet att övervintra ens pelargon är det bra att göra det. Bästa möjliga scenario är i ett ljust rum som håller runt 5-10 grader – en källare med fönster eller ett uterum passar perfekt. Klipp ner alla blommor och vissna blad innan du ställer den åt sidan. Vattna behöver man egentligen inte göra över huvud taget, men om det känns bättre kan man ge dem en skvätt en eller två gånger under vilan. Se bara till att jorden är snustorr innan du gör det – det är enkelt att utveckla mögel och röta när man står mörkt, kallt och blött. När frosten kommer brukar vara ett bra tillfälle att natta dem om de står utomhus, och i mars är de redo för en ny säsong. För stadspelargoner som bor inomhus kan man vänta tills oktober någon gång, alternativt någon vecka tidigare om man borr långt norr ut. Vill man läsa mer specifik information om hur man övervintrar pelargoner finns det att läsa om här.

🏡 När ljuset börjar återvända, alltså runt mars månad, är det dags att väcka pelargonerna ur vintervilan. Börja med att plantera om dem i ny fräsch jord och ge en skvätt vatten. Ta även bort alla vissna blad och skär loss rötter som har torkat. Efter någon vecka är det dags att beskära växten för att hjälpa den att vakna till. Ta klipp bort alla döda och torkade grenar men en vass kniv eller sekatör. Vill man få en riktigt buskig planta kan man även klippa ner de gröna stammarna till hälften av deras ursprungliga storlek utan problem.




Ta sticklingar på din pelargon

Du kan föröka pelargoner genom…

Topp eller sidoskott: Klipp ner en gren med ett par blad precis över ett bladskott. Rota i vatten eller jord. Här finns videomaterial om man vill se hur det går till.

Stickling av doftpelargon dr. Westerlund på rotning

Fröer: Det går att ta fröer på pelargoner som blommar, men det är knepigt och tar tid. Det är mycket enklare att föröka pelargoner genom att ta sticklingar!

Vanliga frågor om pelargoner

Måste jag plantera min pelargon i pelargonjord?

Kort svar – nej, det går lika bra med vanlig hederlig blomjord. Vill du läsa mer om specialjord och vad det innebär finns det ett inlägg om ämnet här.

Min pelargon blommar inte, vad gör jag för fel?

Det kan finnas flera orsaker till att pelargoner inte blommar, men ofta handlar det om näringsbrist, ljusbrist eller överbevattning. Se till att växten står ljust och att jorden verkligen är torr innan du vattnar med en skvätt näring.

Min pelargon får knoppar som torkar innan de hinner blomma.

Ett annat knepigt problem! Beror förmodligen på att växten antingen får för lite ljus och inte orkar blomma ut, eller får för mycket sol så att knopparna bränns och torkar ut.




Kan jag stamma upp min pelargon?

Ja!!! Pelargoner lämpar sig perfekt till att stammas upp. Osäker på hur man gör? Här finns ett helt inlägg tillägnat ämnet.

Plantbyrån skötsel pelargoner
Uppstamning av en dr. Westerlund

Måste jag övervintra mina pelargoner eller klarar de sig inne i bostaden?

Det finns inte många måsten när det kommer till krukväxter,och man måste absolut inte övervintra pelargonerna om man inte har lust eller möjlighet till det. Däremot är det fördelaktigt att göra det då det imiterar pelargonernas naturliga miljö. 

Min pelargon är ranglig och växer bara på höjden, hur ska jag göra för att få den buskigare?

Vissa pelargoner som får växa fritt har en tendens att skjuta i höjden som en lång, smal pinne. För att få växten att bli buskigare räcker det med att toppa den – alltså att klippa ner toppen precis över ett blad. Då växer det ut två stammar i stället för en. Spara gärna toppen och plantera den i en egen kruka så har du snart en sprillans ny pelargon.

Hjälp! Jag har hittar röda prickar under bladen på min pelargon – vad är det?

Pelargonrost 😥 Om bara ett par blad är angripna kan man sätta växten i karantän och plocka bort de drabbade bladen. Pelargonrost är tyvärr svårt att bli av med så om hela växten är angripen är det bättre att slänga den i preventivt syfte.

Bra länkar

Svenska pelargonsällskapet

Det internationella pelargonregistret

Grönväxtriket får ibland in roliga doft- eller vildpelargoner

  1. Hej!
    När kan man ta sticklingar? När som helst…? Eller måste den ha ordentligt med ljus för att klara sig (vår, sommar, sensommar)?

    Hälsningar Jeanette 🌷

    1. Hej Jeanette!

      Bäst är det att ta sticklingar när det är varmt och ljust, så mellan april och september kanske. Då får både moderplantan och sticklingar de bästa förutsättningarna för att växa vidare. Sen kan man ta sticklingar under hösten och vintern också (förutsatt att du inte övervintrar dina pelargoner då), men helst inte för många samtidigt. Rotningen kan dröja lite i mörkret så man får inte ha bråttom 🙂

      /Sofia

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Upp